maanantai 14. maaliskuuta 2011

Laki muutos 1.5.2011, osa 1

Suomen terveydenhuolto laki muuttuu niin, että asiakas voi itse valita oman hoitopaikkansa. Lakimuutos on kaksivaiheinen ja ensimmäinen vaihe alkaa 1.5.2011. Synnyttäjien kohdalla se tarkoittaa käytännössä sitä, että perheellä on valinnan mahdollisuus synnytyspaikan suhteen omalta ERVA-alueeltaan yhteistyössä lähettävän lääkärin kanssa. (ERVA = erityisvastuualue, johon sairaanhoitopiirit kuuluvat) Lakimuutoksen toisessa vaiheessa valinnan mahdollisuus koskee koko maata. Toinen vaihe alkaa vuonna 2014.

Lähteet: 
STM/ Taina Mäntyranta 14.3.2011 & Terveydenhuoltolaki -Yhteinen sisältölaki perusterveydenhuollolle ja erikoissairaanhoidolle

ERVA-alueita on Suomessa viisi: 
- OYS-ERVA: Lapin, Länsi-Pohjan, Länsi-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit
- TAYS-ERVA: Pirkanmaan, Vaasan, Etelä-Pohjanmaan, Kanta-hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit
- KYS-ERVA: Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Itä-Savon, Keski-suomen ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirit
- TYKS-ERVA: Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiirit
- HUS-ERVA: Helsingin ja uudenmaan (HUS), Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit

Alla muutama kuvitteellinen esimerkki uuden lain tuomista mahdollisuuksista teoriassa.


Esimerkki 1. Äiti asuu Mäntsälässä. Hän ei ole riskisynnyttäjä ja miettii synnytyspaikka vaihtoehtoja yhdessä neuvolalääkärinsä kanssa. Äiti voi valita synnytyspaikakseen minkä tahansa HUS-ERVA:n synnytyssairaaloista, joita on Lohjan, Hyvinkään, Kotkan, Porvoon, Jorvin, Naistenklinikan, Kätilöopiston ja Lappeenrannan synnytysyksiköt.

Esimerkki 2. Perhe asuu OYS-ERVA alueella ja äiti on matalan riskin-synnyttäjä, joten he voisivat valita jonkun näistä: Oulaskangas, Kajaani, Kokkola, Oulu, Rovaniemi, Kemi tai Raahe. 

Esimerkki 3. TAYS-ERVAn alueella asuva äidin synnytystapa tulee olemaan suunniteltu sektio. Äiti voi valita meneekö sektioon esim. Tampereen yliopistolliseen sairaalaan vai Vammalan aluesairaalaan.

 Nyt tulee sitten se käytännön osuus. Olin koko päivän puhelimessa asian tiimoilta. Tamperelaisena ja tiiviisti TAYS:n ja Vammalan asioita seuranneena yritin selvittää tamperelaisten tilannetta lakimuutoksen jälkeen. Joka puolella oltiin asiasta enemmän tai vähemmän tietämättömiä. Kenelläkään ei tuntunut olevan asiasta minkäänlaista tolkkua. Ensimmäinen jonka kanssa asiassa pääsin hieman eteenpäin, oli Tampereen kaupungin tilaajapäällikkö Erkki Lehtomäki. Hän sanoi, että Tampereen kaupunki tilaa synnytyspalvelut Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) on taas sanonut Tampereen kaupungin päättäjille, "ettei se suosittele Tamperelaisille synnyttämistä Vammalassa". Syinä pidempi matka ja turvallisuusasia: "jos jotakin sattuu". Erkki Lehtomäki kehoitti soittamaan PSHP:n ylilääkärille. Koitin saada häntä kiinni, mutta en saanut. Asian selvitteleminen siis jatkuu edelleen.  

Lakimuutokseen on aikaa enää puolitoista kuukautta. Asia koskee koko Suomea. Missä haluat synnyttä? -kansalaisliike toivookin, että löytyisi joku innokas vetämään ko. asiaan liittyvää kampanjaa, jonka tarkoituksena olisi levittää tietoa synnytyspaikan valinnan oikeudesta neuvoloiden ym. kautta. Äitiysneuvolat ovat kuitenkin ne ensisijaiset paikat, joissa äidit synnytyspaikoista saavat tietoa. Jos haluat mukaan kampanjan järjestämiseen, niin otathan pikimmiten yhteyttä synnytysvalintoja at gmail.com kautta tai puhelimitse (nrot löytyvät blogin sivubannerista).

 Kirj. Terhi Nummi

5 kommenttia:

  1. Voi vitsit, taidetaan kuulua TAYS-ervaan eli saatais vissiin synnyttää Vammalassa, jos lapsia lisää vielä tulee.

    VastaaPoista
  2. "jos jotakin sattuu"
    Tämä on tietenkin irrallinen kommentti, mutta tuo kuulostaa ihan mustamaalaukselta. Joukkohypnoosin tiedostettua tai tiedostamatonta käyttämistä on, että viranomaistasolla kommentoidaan naapurikunnan palveluiden tasoa epäluotettavaksi. Synnytyksen turvallisuuden toteutuminen on monivaiheinen prosessi ja syy-seuraus-suhteita on usein nähtävissä. Runsas henkilökuntaluku suhteessa synnyttäjien lukumäärään on yksi turvallisuustekijä. Raskaana olevat haluavat suojella lapsiaan ja vetoaminen heidän & lastensa turvallisuuteen on helppo tapa saada "asiakkaat" valitsemaan oma toimipaikka palveluntuottajaksi vaikkakin turvallisuuden toteutuminen olisi yhtä kyseenalaista meillä kuin heilläkin juuri tämän perheen kohdalla. Perheen tulee itse määritellä halumansa turvallisuuden ilmentymä ja valita tavalla tai toisella oma synnytyspaikkansa (ja tapansa) olemassa olevien tietojen pohjalla. Ihana idea tuo tiedon jakaminen synnytypaikan valinnan oikeudesta, sillä siitä monet perheet varmasti saa pontta miettiä etukäteen tulevan synnytyksensä kulkua.

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Haluaisin lisätä tämän sivun blogilistaani mutta en hoksaa täältä sivuilta mahdollisuutta siihen. En myöskään löytänyt blogia blogilistan nimenmukaisen haun perusteella, joten en voi listätä sitä suosikkeihini. Voisiko "Lisää Blogilistalle" linkin laittaa sivun reunaan?

    VastaaPoista
  4. Blogi on nyt lisätty Blogilista.fi sivustolle ja on nyt ainakin sieltä lisättävissä omiin suosikeihin ym. Koitan saada linkitystä myös tänne.

    -Terhi

    VastaaPoista
  5. Heippa!
    itse aion ens viikolla viedä meiän neuvolaan niitä käyntikortteja joissa on tämä nettisivu.
    Sillai että ihmiset saa siitä ottaa. Ja oon mainostanu lähipiirissä ainakin ite. :D
    sekä haaveissa on kyllä oma synnytys vammalassa, jos kesäsulun ylitse jaksaa tämä vauva odotella. Vammalahan on kiinni 11.7-8.8
    - kohta kahden äiti-

    VastaaPoista