torstai 10. maaliskuuta 2011

Äitilähtöisyys etusijalla englantilaisessa sairaalassa

Englannissa The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) ylläpitää NICE-hoitosuosituksia.  Synnytyssairaaloiden toiminta perustuu suosituksille synnytysten hoidosta, joissa mm. ohjeistetaan antamaan naiselle vapaus valita synnytyspaikkansa. Suositusten huomioimista valvoo valtakunnallisesti mm. Care Quality Commission, Clinical Negligence Scheme for Trusts ja paikallisesti kansalaisjarjestöt, sekä sairaaloiden kätilöt ja synnytyslääkärit suosituksiin perustuvien hoito-ohjeiden ja -käytäntöjen muodossa. Kansallinen synnytystenhoitojärjestelmä on siten rakennettu naisten valintojen ympärille, palvelemaan heidän tarpeitaan.

Merja Thomas on suomalainen kätilö, joka on asunut ja työskennellyt Englannissa vuodesta 1997. Hän on yksi keski-englantilaisen keskussairaalan Milton Keynes Hospital NHS Foundation Trustin ylihoitajista vastuualueinaan synnytyssalit ja ADAU, Antenatal Day Assessment Unit, jota Suomessa vastaisi äitiyspoliklinikka. Alueella on lähekkäin kaikkiaan neljä isoa synnytysyksikköä.

Kuva: Kati Molin

Thomasin luotsaamassa yksikössä syntyy 4000 vauvaa vuosittain. Vesisynnytykset ovat arkipäivää ja yksikön ainoa allas on ahkerassa käytössa. Noin 10% synnyttäjistä käyttää vettä kivunlievitysmenetelmänä ja noin 4% kaikista äideistä synnyttää veteen. Kesäkuussa valmistuvan remontin myötä yksikköön tulee äitien toiveiden mukaisesti toinenkin allashuone. Kotisynnytysten määrä on 4% (noin 160 vauvaa/vuosi) kaikista synnytyksistä. Hoito-ohjeiden mukaan vauvan sydänääniä kuunnellaan sairaalassakin ensisijaisesti äitiä vähemmän häiritsevillä doppler-laitteella tai kätilön torvella, KTG-anturit otetaan käyttöön vasta jos vauvan tilanne vaatii jatkuvaa seurantaa. Yksikössä on tehty periaatepäätös siitä, ettei keskusvalvomoa ole lainkaan. Tällä tuetaan sitä, että synnytyksen aktiivisessa vaiheessa kätilö on läsnä synnytyshuoneessa koko ajan. Thomasin yksikkö on tällä hetkellä ainoa koko Englannissa, jossa tämä voidaan taata.

Kotisynnytys on todellinen vaihtoehto ja mahdollinen myös ensisynnyttäjälle. Synnyttäjän tilanne arvioidaan raskauden aikana ja siitä keskustellaan hänen kanssaan. Kätilön tehtävä on informoida perhettä eri vaihtoehdoista ja kotisynnytyksen hoidosta, jotta synnyttäjä voi tehdä päätöksensä synnytyspaikasta oikean ja mahdollisimman täydellisen tiedon pohjalta. Sairaalan hoitokäytäntöjen mukaisesti päivystysvuorossa on jatkuvasti kaksi ns. kuntakätilöä, jotka lähtevät tarvittaessa hoitamaan kotisynnytyksiä.

Englannissa ollaan huolestuneita nopeasti kohoavasta keisarileikkusten määrästä, tässäkin yksikössä sektioita on 25% kaikista synnytyksistä. Lääkkeettömien kivunlievitysten käytöstä huolimatta epiduraalin saavien äitien määrä on myös muutamassa vuodessa tuplaantunut: nyt 30% synnyttäjistä saa epiduraalin. Toisin kuin meillä, epiduraalia pidetään isona interventiona. Myös lääkitysten vaikutukset syntyvään lapseen puhuttavat.

Thomasin yksikköön palkattiin syyskuussa 2010 asiantuntijakätilö (engl. Consultant midwife), joka ohjaa normaalin synnytysprosessin tukemisesta yksikössä. On koettu tarpeelliseksi, että kaikki kätilöt saavat jokapäiväisiä muistutuksia siitä, miten synnytys pysyy ja voidaan pitää normaalina! Yksikköön on tulossa uutuutena myös kätilöjohtoinen osasto, joka toimii samassa kerroksessa olevan korkeariskisten synnyttäjien osaston vieressä.

Milton Keynes Hospitalin käytännöt ovat erilaisia kuin suomalaisissa sairaaloissa. Äideillä on siellä aitoa vaikutusvaltaa siihen,  miten ja missä he haluavat synnyttää.
- Olen ylpeä hyvästä suomalaisesta kätilökoulutuksestani, mutta vielä ylpeämpi siitä, että voin työskennellä yhteiskunnassa, jossa äitien ja perheiden mielipiteillä on väliä, sanoo Thomas.

Dokumentti NICE-suosituksista synnytysten hoidossa on kokonaan luettavissa linkistä http://www.nice.org.uk/nicemedia/live/11837/36275/36275.pdf

Teksti:Veera Gindonis


1 kommentti:

  1. Kuulostaa todella upealta! Suomalaisia kätilöitä pitäisi lähettää Englantiin tutustumismatkalle, ja heidän mukanaan muutama tässä asiassa todellista päätäntävaltaa omaava henkilö.

    Tahtoo tänne myös tuollaisen systeemin! Olisi hyvin tärkeää, että synnyttäjät ja kätilöt voisivat tutustua toisiinsa ennen synnytystä. Se vähentäisi oleellisesti synnytysjännitystä ja sen kautta helpottaisi synnytyksen normaalina pysymistä, eli lisäisi äidin ja vauvan turvallisuutta.

    Uskon vakaasti, että Englannin-mallin kaltainen systeemi olisi hurjan paljon palkitsevampi myös kätilölle itselleen. Kätilö olisi tutustunut synnyttäjiin etukäteen ja kokonaisvaltainen pitkä (raskausajasta vauvan ensimmäisiin elinviikkoihin yltävä) hoitosuhde antaisi kätilölle mahdollisuuden hyödyntää laajemmin arvokasta osaamistaan.

    mamma_74

    VastaaPoista