keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Kotisynnytys & KELA

Vuonna 1999 eräs perhe sai elokuussa KELA:sta korvauksen kotisynnytyskuluihin SV127-lomakkeella tehdyllä hakemuksella. Heti syyskuussa perheet saivat hylätyn päätöksen vastaavaan hakemukseen. Kävi ilmi, että jo elokuun lopussa korvaus kotisynnytyskuluihin olikin "lopetettu". 

Kysyin KELA:sta kotisynnytyskulujen korvausta tällä hetkellä. Asiaa selviteltiin useaan kertaan ja alla on saamani vastaus vakuutussihteeriltä. 

"Hei


******

Sairausvakuutuslain mukaan henkilöllä on oikeus saada korvausta tarpeellisen sairaanhoidon kustannuksista sekä raskauden ja synnytyksen aiheuttamista tarpeellisista kustannuksista. Korvausta suoritetaan siltä osin, minkä hoito tarpeettomia kustannuksia välttäen, potilaan terveydentilaa kuitenkaan vaarantamatta, olisi tullut maksamaan.


Sosiaalilääketieteellisen neuvottelukunnan suosituksen perusteella Kelassa on katsottu, ettei sairaalan ulkopuolella tapahtuvan synnytyksen kustannuksia voida korvata sairausvakuutuksesta. Kotisynnytyksessä ei synnyttäjälle ja syntyvälle lapselle kyetä järjestämään niitä perusedellytyksiä riskitilanteiden hallintaan, jotka voidaan turvata sairaalaolosuhteissa. Kotisynnytyksestä aiheutuvia kustannuksia ei voida pitää sairausvakuutuslaissa tarkoitettuina tarpeellisina kustannuksina.

 
                                             
*******


Vakuutussihteeri"

2 kommenttia:

 1. Just! Sehän onkin turvallisempaa synnyttää kotona ilman avustusta (josta luonnollisesti joutuu maksamaan) tai vaikka taksin takapenkillä kuin kätilön tai lääkärin avustamana kotona...

  Tuossakin päätöksessä nähdään vain yksi "vaihtoehto" = sairaalasynnytys.

  VastaaPoista
 2. "Kotisynnytyksessä ei synnyttäjälle ja syntyvälle lapselle kyetä järjestämään niitä perusedellytyksiä riskitilanteiden hallintaan, jotka voidaan turvata sairaalaolosuhteissa."

  Vai sillä lailla. Tämähän tarkoittaa sitä, että alle tuhannen synnytyksen sairaaloissa tapahtuvat synnytykset pitäisi myös kokonaisuudessaan kustantaa perheen omasta pussista (todellisten kustannusten mukaan), koska valtakunnassa on jo päätetty pitää pikkusairaalasynnytyksiä turvallisuudeltaan puutteellisina.

  mamma_74

  VastaaPoista