sunnuntai 20. helmikuuta 2011

"EU-päätös pyyhkii maarajat hoitoa haluavien tieltä"

Aamulehdessä (20.2.2011) uutisoitiin, että vuonna 2013 saa lähteä muihin EU-maihin hoidettavaksi ja Suomen on maksettava siitä sama hinta kuin kotimaassa. "Muutoksen syynä on maaliskuussa voimaan tuleva EU-direktiivi potilaiden oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa.", sanotaan Aamulehden artikkelissa. Siinä sanotaan myös, että "Direktiivi ei erottele julkisia ja yksityisiä palveluntarjoajia. Siksi lopputulos voi olla, että suomalainen saa ulkomaisella yksityisklinikalla hoitoa kunnallisella asiakasmaksulla. Suomessa yksityinen hoito tulisi paljon kalliimmaksi. Matkat ja majoituksen potilas tosin maksaa itse."    


Sosiaali- ja terveysministeriön Pasi Mustonen on kommentoinut tulevaa muutosta näin: "Uskon, että potilaat haluavat ensisijaisesti hoidon lähellä kotia ja suomeksi." Muutoksen jälkeen ennakkolupa tarvitaan edelleen siinä tapauksessa, että hoito vaatii yöpymistä sairaalassa tai on pitkälle erikoistunutta.

Se miksi kirjoitan aiheesta tänne Missä haluat synnyttää?- blogiin, on tämä jatkuva ristiriitaisuus, jota joka puolelta tulee. Toisaalla annetaan naisten valinnan vapautta korostavia päätöksiä ja lisätään hoitopaikan valinnan vapauksia lailla ja direktiiveillä niin Suomessa kuin EU:ssa ylipäätään, mutta miten käy synnyttävien naisten ja perheiden?! Heidän valinnan vapauttaan rajoitetaan laittamalla synnytysyksiköitä erillaisiin sulkuihin (kesä-, joulu-, viikonloppu-...) ja lakkauttamalla niitä kokonaan. 

Esimerkiksi Tampereella ja Nokialla kaupunki on päättänyt evätä perheiltä Vammalan aluesairaalan valitsemisen synnytyspaikakseen vastoin perheiden toivetta. Näin ollen perheet pakotetaan menemään samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaan TAYS:iin, joka kärsii jatkuvasta ruuhkasta ja kiireestä. Mielenkiintoisinta tässä on se, että TAYS on päättänyt ohjata pahimman ruuhkan aikaan osan synnyttäjistä Hämeenlinnan aluesairaalan synnytysosastolle. 

Vammalaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päätti laittaa viikonloppu-synnytyskiellon, eli lauantaisin ja sunnuntaisin siellä ei saa synnyttää. Mikäli synnytys on kesken, niin nainen siirretään TAYS:iin jatkamaan. Tämä jos mikä on epäinhimillistä synnyttäjää kohtaa. Viikonloppukiellolla saadaan myös aikaan se, ettei perheet välttämättä uskalla valita Vammalaa synnytyspaikakseen sen takia, että pelkää joutuvansa siirretyksi kesken synnytyksen TAYS:iin. 

Ihmetyttää siis todellakin se, että kuinka juuri synnyttävien perheiden kohdalla suuntaus on täysin eri kuin muuten Suomessa ja EU:ssa?! Turvallisuus kysymykseen on turha vedota, koska on todella useilla tutkimuksilla todistettu, että matalan riskin synnyttäjien on yhtä turvallista synnyttää niin kotona kätilön avustuksella tai pienessä synnytysyksikössä kuin suuremmassa sairaalassa! 

-Terhi

3 kommenttia:

  1. Hei! Voisiko tästä menettelystä tehdä ihan oikeasi valituksen EU:n tuomiosituimeen? Mielestäni tämä on selkeä rikos/loukkaus synnyttävän naisen valinnanvapautta kohtaan? Siis aivan käsittämättömän käsittämätöntä.

    VastaaPoista
  2. TOKI! Onko kellään tietoa ja kokemusta valituksen/kantelun tekemisestä? Apua otetaan ilomielin vastaan!
    -Terhi

    VastaaPoista
  3. Aika uskomatonta ja oikeastaan ihan naurettava ajatuskin tuo synnyttäjän siirtäminen toiseen sairaalaan KESKEN SYNNYTYKSEN!

    VastaaPoista