torstai 17. helmikuuta 2011

Tiedoite


TIEDOTE 16.2.2011

Julkaisuvapaa 17.2.2011

Missä haluat synnyttää? -kansalaisliike: synnytyksien keskittämisstrategia rikkoo synnyttäjien oikeuksia.

Synnytysten keskittäminen ja päättäjien piittaamattomuus matkasynnytysten lisääntymisestä on saanut naiset ja perheet nousemaan taisteluun pienten synnytysyksiköiden puolesta. Valtakunnallinen 'Missä haluat synnyttää?'  –kansalaisliike kerää kannattajia Facebookissa ja on aloittanut aiheeseen liittyvän sivuston ylläpitämisen. Kansalaisliikkeen tavoitteena on saada päättäjät lopettamaan pienten synnytysyksiköiden alasajo. 

- Yhtään pientä synnytysyksikköä ei ole enää varaa lakkauttaa. Naisilla on oltava oikeus synnytyspaikan valintaan eivätkä matkasynnytykset ole turvallisia, sanoo Veera Gindonis, yksi kansalaisliikkeen perustajista.

EU:n ihmisoikeustuomioistuimen loppuvuodesta 2010 antaman päätöksen mukaan naisen oikeus valita vapaasti synnytyspaikkansa kuuluu perusoikeuksiin. Synnytystä tulisi arvostaa tärkeänä osana perheen elämää. Missä haluat synnyttää? -kansanliikkeen perustajat haluavat liikkeeseen mukaan niin naisia perheineen kuin alan ammattilaisiakin.  

- Nyt ei arvostella kenenkään synnytystapaa, vaan puhutaan kaikkia koskevista perusoikeuksista. Naiset ovat erilaisia, vaihtoehtoja on oltava, sanovat Veera Gindonis ja Terhi Nummi. 

Synnytyspaikkojen keskittämisiä perustellaan turvallisuussyillä ja taloudellisilla seikoilla. Useilla tutkimuksilla ympäri maailmaa on kuitenkin osoitettu, että matalan riskin synnyttäjän synnytys pienessä yksikössä on yhtä turvallinen kuin synnytys isossa sairaalassa.  - Kaikkea ei voi mitata rahassa. Mikään laite ei korvaa kätilön läsnäoloa, eikä lähellä kotia sijaitsevan synnytyspaikan tuomaa turvallisuuden tunnetta kuitata kehoittamalla menemään ajoissa potilashotelliin, toteaa kansanliikkeen perustajiin kuuluva Terhi Nummi. 

Missä haluat synnyttää? -kansalaisliike aikoo järjestää kevään aikana hiljaisen mielenosoituksen pienten synnytysyksiköiden säilyttämisen puolesta. Tarkoituksena on kerätä valokuvia synnyttäjistä ja vauvoista eri synnytyspaikoissa ja tehdä niistä tilataideteos. Lisäksi tavoitteena on kerätä adressi pienten synnytysyksiköiden puolesta ja luovuttaa se sosiaali- ja terveysministerille ja sairaanhoitopiirien hallituksille.  

LISÄTIETOJA:
Veera Gindonis 040-5186114, veera@doula.fi
Helsinki

Terhi Nummi 050-5350952, terhinummi@gmail.com
Tampere

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti